پیشرفت تکنولوژی، چه تأثیری در رفتار کاربران دارد؟ آیا تا به حال به پاسخ این سوال فکر کرده اید؟ در عصر حاضر، داشتن نسخه موبایل برای وبسایت ها، جز ضروریات محسوب می شود. در واقع، شرایط به نحوی تغییر کرده است که صاحبان مشاغل، مجبورند برای هر دستگاهی طراحی های متفاوتی داشته باشند. مثلا یک طراحی برای دستگاه های اندروید، یک طراحی برای آیفون، یک طراحی برای تبلت و .....! بنابراین مجبوریم با طراحی سایت پاسخگو و سازگار سرو کار داشته باشیم که منطبق بر استانداردهای W3C می باشند. بخش کلیدی توصیه های W3C، این است که در طراحی وب، تمامی اطلاعات و خدمات برای کاربران بدون توجه به وسیله ای که استفاده می کنند؛ ارائه شود.
این توصیه ها و استانداردها، برای توسعه دهندگان وب، به این معناست که طراحی سایت آن ها، نه تنها باید بتواند بر روی گوشی های هوشمند و تبلت ها کار کند؛ بلکه بر روی ابزارهای غیر قابل تصوری که ممکن است در آینده طراحی شود؛ بتواند کارآیی لازم را داشته باشد.
در حال حاضر، سه رویکرد محبوب برای ایجاد وب سایت ها وجود دارد:
ـ طراحی وب پاسخگو (Responsive Web Design)
ـ طراحی سازگار با مشتری (Client-Side Adaptive)
ـ طراحی سازگار با سرور (Side-Server-Adaptive)
این طراحی سایت ها بر یکدیگر ارجعیت ندارند و یکی بهتر یا بدتر از دیگری نیست. هر یک، نقاط ضعف و قوت خاص خود را دارند. وظیفه طراحان و توسعه دهندگان وب است که قبل از شروع پروژه، مزایا و معایب هر یک از این روش ها را بسنجند و طراحی متناسب با نوع پروژه شان را داشته باشند هم چنین باید کاری کنند که کاربران سایت را ترک نکنند یعنی باید تجربه کاربری یا همان رابطه کاربری را حفظ کنند.
ـ طراحی سایت وب پاسخگو
طراحی وب پاسخگو، معمول ترین شیوه One Web است. در این شیوه، از مدیا کوئری در CSS، برای اصلاح نمایش یک وبسایت در صفحات نمایش با اندازه های مختلف استفاده می شود. شمار سایت های ریسپانسیو روز به روز در حال افزایش است. از بوستون و دیزنی گرفته تا هند و چین!
مزیت کلیدی این روش، در این است که طراحان می توانند از یک قالب واحد برای همه دستگاه ها استفاده بکنند و برای مشخص کردن نحوه ارائه محتوا، فقط از CSS استفاده نمایند. علاوه بر این، طراحان می توانند در HTML و CSS تغییرات ایجاد کنند که آشنایی بیشتری با آن ها دارند. همچنین، شمار زیادی از ابزارهای پاسخگو وجود دارند (مانند Bootstrap)، که به ساده کردن روند طراحی سایت های پاسخگو کمک می کنند.
مرحله طراحی و آزمایش، می تواند بسیار پر هرج و مرج باشد. زیرا سفارشی کردن استفاده کاربران برای هر وسیله یا محتوا، کار واقعا دشواری است. همه ما چیدمان سایت های ریسپانسیو یا پاسخگویی را دیده ایم که شبیه تکه های پازل هستند و با هم همخوانی ندارند. وبسایت های ریسپانسیو، برای کاربران موبایل های هوشمند و تبلت ها، بهترین عملکرد را دارند.
سایت های ریسپانسیو، به درستی در تمام دستگاه ها، نمایش داده می شود. اگر وب سایت شما ریسپانسیو نباشد به راحتی 57 درصد از مخاطبان سایت را ترک می کنند.
در حال حاضر طراحی سایت های ریسپانسیو به سرعت در حال تبدیل شدن به یک استاندارد می باشد. همچنین، این سایت ها، چالش های جدیدی را برای رونق کسب و کارهای آنلاین ایجاد کرده اند. از جمله این چالش ها می توان به چگونگی مدیریت تصاویر و بهینه سازی عملکرد گوشی های هوشمند اشاره کرد.
طراحی سازگار یا تطبیقی، بر پایه اصول طراحی ریسپانسیو بنا شده است و تجربه انتقال محتوا و دستگاه های هدف را به کاربر ارائه می دهد. در این طراحی از جاوا اسکریپت برای غنی سازی وب سایت با امکانات پیشرفته و سفارشی سازی استفاده می شود. برای مثال، وب سایت های تطبیقی یا سازگار، عکس های retina-quality را فقط در صفحه نمایش retina نشان می دهند (مانند iPad های جدید). در حالی که صفحات نمایش استاندارد، تصاویر را با کیفیت پایین تری ارائه می دهند.
دو روش برای طراحی تطبیقی یا سازگار وجود دارد. اولی طراحی سازگار با مشتری و مرورگر کاربر و دیگری، جایی که سرور وب، بارگذاری درست قالب را انجام می دهد. مثال هایی برای طراحی تطبیقی سمت مشتری، Threadless و Ideeli isjkn. هستند. یکی از نقاط قوت این روش، امکان استفاده مجدد از مجموعه HTML و جاوا اسکریپت در بین دستگاه ها، ساده سازی مدیریت و آزمون ها می باشد.
یکی از مزیت های وب سایت های سازگار با مشتری این است که شما مجبور نیستید سایت خود را از نو بازسازی کنید. در عوض، می توانید محتوای موجود را بهینه کنید. طراحی سازگار با مشتری، یعنی طراحان می توانند سایت را برای گوشی های هوشمند بهینه کنند.
برخلاف طراحی ریسپانسیو، قالب های انطباق پذیر، باید مطمئن شوند که تنها منابع مورد نیاز با دستگاه مشتری بارگیری می شوند. از آن جایی که تشخیص هویت و قابلیت وسیله به دستگاه موبایل منتقل می شود؛ شبکه های CDN مانند Akamai و Edgecast می توانند بدون ایجاد اختلال در تجربه کاربر، از قابلیت های ذخیره سازی خود استفاده بکنند. استفاده از قالب های انطباق پذیر یعنی برای هر دستگاه ( کامپیوتر، تبلت، موبایل و ... ) قالب بهینه متناسب با آن طراحی گردد.
ـ طراحی سازگار با سرور
می توان طراحی سازگار با سرور را با روش های مختلفی به دست آورد. یکی از این روش ها، پلاگین در سمت سرور و دیگری، تشخیص عامل کاربر سفارشی است. سایت های Etsy، One Kings Lane و OnlineShoes.com از طراحی سازگار با سرور استفاده می کنند.
چرا از طراحی سازگار با سرور استفاده می شود؟ این سیستم، به طور معمول، قالب های متمایزی را برای هر سیستم ارائه می دهد و امکان سفارشی سازی بیشتر می شود. همچنین، این سیستم، می تواند نوع دستگاه را در سرور تشخیص دهد و در صفحات گوشی های موبایل کوچک سریعتر بارگیری شوند.
البته، هنوز شرکت های بسیاری، با طراحی پاسخگو کار می کنند و آمادگی رویایی با طراحی های پیچیده سازگار (Adaptive)، را ندارند. با این حال، رقابت شدید و ترافیک موبایل ها، باعث شده است تا شرکت ها و سازمان ها بخواهند هر سه روش را امتحان کنند و بالاخره، روشی را انتخاب کنند که برای کاربرانشان عملکرد بهتری دارد.
مقایسه ی طراحی سایت ریسپانسیو و طراحی سایت انطباقی
با مطالعه این مقاله تفاوت این دو طراحی را متوجه شده اید اما در این قسمت باز هم به طور خلاصه به توضیح آن می پردازیم و شما می توانید ه هرگونه طراحی سایت ریسپانسیو، طراحی سایت انطباق پذیر، طراحی فروشگاه اینترنتی و هم چنین سئو را به بهترین شرکت طراحی سایت یعنی فراموج واگذار نمایید.
لازم به ذکر است که تمامی طراحان سایت باید دوره های آموزشی ریسپانسیو با css را طی کرده باشند.
اکنون که تفاوت این دو طراحی را به طور کامل متوجه شدید به نظر شما طراحی ریسپانسیو یا همان واکنش گرا بهتر است یا طراحی انطباق پذیر؟ شاید عده از افراد طراحی انطباق پذیر را به ریسپانسیو ترجیح دهند عده ای هم برعکس. عده ای هم ترکیبی از این دو را انتخاب میکنند. نظر شما در این مورد چیست ؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: فراموج